Pozovite nas:
Radnim danima od 7:00 do 15:00 ili subotom od 8:00 do 14:00 časova
Vršimo isporuku robe
na teritoriji cele Srbije

Nastanak i razvoj Tomos motorcikla

Najbrojniji modeli Tomosovih mopeda počeli su da se proizvode 1973. godine i nosili su već čuvenu oznaku APN. Proizvedeno je mnogo verzija APN modela, a ovako je tekao razvoj nekih od serija. Tomos (sloven. To-Tovarna, Mo-motorjev, S-Sežana, „Motociklistička kompanija Snežana „) je proizvođač mopeda sa sedištem u Kopru, Slovenija.

Tomos je nabavio dozvolu za proizvodnju od Puha, za proizvodnju modela mopeda pod imenom Tomos 1954. godine. Tomos je od tada proizvodio razne proizvode za tržište Istočne Evrope, uključujući motorcikle, mopede, vanbrodske motore i automobile Citroen za domaće tržište.

Tomosovi mopedi se takođe proizvode u Epeu, Holandija, od 1966. godine. Vrlo prodavani model bio je Tomos „4L“, i proizvodio se od 1969. do 1980. Holandski razvojni tim odgovoran je za uvođenje modela poput Kolibri, Targa i Revival. Tomos je poslednja preostala fabrika mopeda u Holandiji, koja je preživela najmanje 36 drugih, od 1966. godine. Tomosovi mopedi prodavani su u SAD od 1976. do 2014.

Nedavno se Tomos proširio i na Ujedinjeno Kraljevstvo. Posle Drugog svetskog rata, jugoslovenska vlada nastojala je da razvije nove industrije. Kompanija za proizvodnju dvotočkaša osnovana je u „Snežani“ u julu 1954. godine, a ubrzo je potpisan licencni ugovor sa austrijskom kompanijom Steir-Daimler-Puh.

Puh je imao ekonomične i robusne motocikle pogodne za makadamske puteve i strme terene karakteristične za region, a Puch je takođe ponudio povoljne uslove licenciranja, jer je sumnjao da će fabrika ikada moći samostalno da radi. Već sledećeg meseca ime TOMOS (TOvarna MOtornih kolesa Sežana) se po prvi put pojavilo u dokumentima kompanije.

Oktobra 1954. godine, jugoslovenska vlada je započela izgradnju fabrike Tomos u Kopru, primorskom industrijskom centru Slovenije, gde ostaje i danas. Proizvodnja u privremenim objektima započela je 1955, a fabriku je svečano otvorio Josip Broz – Tito, predsednik Jugoslavije .

Tomos je ostao državno preduzeće,  jer je Slovenija, s bliskim vezama s Austrijom i Italijom, prvo stekla nezavisnost kada se Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija raspala početkom 90-ih. Kompanija je uspešno izašla na kraj sa ovim izazovima i 1998. je privatizovana i prodata Hidri, privatnoj slovenačkoj korporaciji.

Tomosov prvi proizvod bio je motocikl koji se zvao TOMOS Puh SG 250.

1955. godine napravili su 137 ovih motocikala i sastavili 124 RL 125 skutera i sto mopeda. Sledeće godine su mopedi činili većinu (1712) od ukupnog broja okupljenih jedinica, a slede motocikli (615) i skuteri. Istovremeno sa licenciranom proizvodnjom, Tomos je započeo razvoj sopstvenih serijskih modela.

Krajem 1950-ih, brojne varijante mopeda Puh MS 50 proizvedene su pod zajedničkim imenom Kolibri.

Prvi Kolibrii su bili označeni sa VS 50, a kasnije oznake su se kretale od 01 do 013. Pojedinačne varijante prilagođene su stranim tržištima.

1959. proizveli su više od 17.000 Kolibrija i potpisali ugovor za prvi veliki izvoz u Švedsku. Među najuspešnijim Kolibrijima bio je tip 12, dok je njegova verzija Kolibri T 12, koja je prvi put predstavljena 1961. godine, postala najpopularniji moped u Sloveniji.

Početkom 1960-ih, istraživanje tržišta pokazalo je da je interesovanje za teške motocikle u čitavoj Evropi opadalo, a Tomos je prilagodio svoj asortiman motocikala i fokusirao se isključivo na proizvodnju dvotaktnih motocikla od 50 cm3. U cilju sistematskog i organizovanog razvoja, Institut za tehnička i ekonomska istraživanja osnovan je 1962. godine.

Šezdesete su bile najproduktivniji period za Tomosa. Holandija se pojavila kao važno tržište 1960. godine. Tomos je imao toliko uspeha da je druga fabrika van Slovenije izgrađena u Holandiji 1966. godine. Do 2009. godine fabrika se proizvodila za holandsko tržište, zajedno sa istraživanjem i razvojem novih jedinica. Tomos je postao najduža fabrika mopeda u Holandiji do okončanja proizvodnje 2009. godine zbog činjenice da su troškovi proizvodnje i rada u Sloveniji niži.  Holandija je i dalje najjače tržište za Tomos.

Na pragu 1970-ih, Tomos je započeo pripremu za proizvodnju „automatike“ sopstvenog dizajna, jer je tržište bilo sve više zainteresovano za takvu vrstu motocikala, a komponente proizvedene u inostranstvu bile su sve skuplje. Stoga su proizveli Automatik A1 sa poboljšanim motorom sa jednim zupčanicima koji je ugrađen u okvirnu strukturu prethodnog Automatik. Njegov naslednik, Automatik A3, napravljen je 1973. godine, kada su lansirali novu, modernizovanu proizvodnu liniju sa automatizovanim mašinama za zavarivanje okvira. Ovo je bio početak proizvodnje novih okvira u Tomosu koji su se vizuelno razlikovali od licenciranih Puhovih okvira motocikala.

Kako se životni standard značajno povećavao tokom 1970-ih, tako se povećavao i broj mladih kupaca. Privukli su ih automati i mopedi tipa A-OS, A-ON i APN. Poslednja vrsta bila je posebno popularna među mladima, zbog čega je Tomos počeo sa proizvodnjom posebnih varijanti ovih mopeda sa podignutim upravljačem, sedištem sa naslonom za leđa, bočnim torbama i puno hroma.

1970-ih nekoliko novih modela Kolibrisa poslato je na tržište. Kolibri T-03, T-12 i T-13 imali su Puhove motore, dok Kolibri 14V ima ugrađeni motor proizveden od strane kompanije Tomos, prema sopstvenom dizajnu. Nakon 1973. svi motocikli i bicikli sa motorom u prilogu, koje je proizveo Tomos, bili su opremljeni unutrašnjim proizvedenim motorima. U ovom su periodu razvili i Kolibri 15 sa jačim motorom koji je mogao skoro da se takmiči sa motociklima.

Modeli Tomos motorcikla koji su se proizvodili su sledeći:

  • Tomos Racing TT
  • Tomos Streetmate i Streetmate R
  • Tomos Arrow and Arrow R (Youngster)
  • Tomos Revival
  • Tomos ST i Sprint (postupni modeli)
  • Tomos LKS
  • Tomos Colibri 15SLH
  • Tomos Classic (samo za Japan)
  • Tomos SGS 250
  • Tomos Electronic E90
  • Tomos Sprint Electronic
  • Tomos CTX 80
  • Tomos BT 50
  • Tomos TS 50
  • Tomos ATX
  • Tomos APN-4MS
  • Tomos APN-6 Alpino
  • Tomos CTX
  • Tomos a3
  • Tomos a3m
  • Tomos a3ms
  • Tomos S1 (samo Holandija)
  • Tomos APN 4
  • Tomos APN 4H (hipi)
  • Tomos APN 6
  • Tomos Automatic
  • Tomos LX

 

O pojedinim tomos motorciklima možemo reći sledeće:

APN4 imao je maksimalnu deklarisanu brzinu od 48 Km/h. Ograničenje na relativno malu maksimalnu brzinu napravljeno je zbog propisa koji dozvoljavaju ovom tipom mopeda trajnu registraciju mopeda. Da je brzina pila preko 50 Km/h kao kod recimo Colibri 15 Sport modela morali bi da se registruju svake godine. Kasnije serije APN4 modela dobile su duže sediše i predviđeni su za nošenje suvozača, takođe novije serije su dobile i drugačije konstruisanu i modernizovanu prednju viljušku.

Jedan zanimljiv model za potrebe poštanske službe nastao je 1977. godine sa oznakom Tomos PTT 77. Agregat i šasija su identnični ostalim APN modelima nastalim do ove godine, osim kofera stavljenih sa bočne strane za potrebe poštara i vetrobrana. Pored APN4 modela iz fabrike je izašla i serija APN7 modela. U principu su APN4 i APN7 modeli slični, razlika ova dva modela je estetska. APN7 je imao dosta niklovanih detalja poput blatobrana, auspuha, paktregera i rezervoara, a osim ovih detalja izdvajao ga je i brzinomer koji APN4 nije imao.

1986. godine Tomos izbacuje novi model sa oznakom APN6. Ovaj novi model je dobio potpuno novi ram. Rezervoar na APN6 model izrađen je od tvrde plastike, za razliku od APN4 modela novi APN6 dolazi sa kraćim sedištem ispod kojeg je ostavljen prostor za odlaganje ključa za svećicu i sitnijeg alata.

Agregat se nije menjao i ostao je isti kao kod APN4 modela, kasnije verzije APN6 modela koje nose naziv Alpino imaju drugačiji cilindar koji nema prinudno hlađenje preko ventilatora, već je hlađenje rešeno preko većih rebara na cilindru. Na Alpino model ugrađeni su i liveni točkovi kao i drugačija prednja viljuška.

Alpino model proizvodi se i danas i potpuno je prilagođen novim ekološkim normama.

Preko modela Alpino nastavljena je tradicija proizvodnje APN modela koja je na par godina bila prekinuta kada fabrika Tomos nije radila, ali je na sreću 2004. godine nastavljena proizvodnja novih modela. U novembru 2007. objavljena je izjava koja je interpretirana tako da podrazumeva da će Tomosova proizvodnja mopeda prestati, jer kompanija više nije bila konkurentna kineskim i indijskim proizvođačima. Vest je nekoliko dana izazvala uznemirenost u mopedskoj zajednici Tomos. Međutim, problem u prevođenju izazvao je nesporazum, a kompanija je kasnije potvrdila da ne okončava prodaju, već umesto outsourcinga, delove proizvodnje.

Kod nas možete pronaći delove za Tomos motorcikle. Ponudu delova potražite na linku https://sajlatrade.com/kategorija-proizvoda/tomos/

 

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Širok asortiman delova za motokultivatore, freze, traktore, motore i pumpe...

Vršimo isporuku robe na teritoriji cele Srbije

Povezani tekstovi

Rezervni delovi za motorne testere…

Zbog velikog interesovanja koje vlada za rezervnim delovima motornih testera,naša firma nastoji na svake godine popunjava svoj asortiman delova. Kako bi naš asortiman delova za

Par saveta za upotrebu motorne testere…

Deo koji ne bi trebali preskočiti… Rukovanje motornim testerama sa sobom nosi odredjene rizike,pre toga je potrebno da pazljivo procitate uputstvo za upotrebu testere.Nekako imamo

ONLINE KUPOVINA

  Pitanja koja nam jako često postavljate u vezi online kupovine. Kako vreme prolazi sve je veća potražnja za online kupovinom. Kupci sve češće svoje